Traductor

Aquesta eina, Google Traductor, facilita la traducció automàtica dels continguts del web. El Fhag no es fa responsable de les versions obtingudes, que no tenen caràcter oficial.

Hospital General de Granollers
Traductor

Aquesta eina, Google Traductor, facilita la traducció automàtica dels continguts del web. El Fhag no es fa responsable de les versions obtingudes, que no tenen caràcter oficial.

Ets a: Portada / Comunicació / Notícies

13/12/2019

XIV Jornada de la Dermatologia Catalana: nous tractaments per les malalties dermatològiques en un entorn global

Fotografia de la Inauguració​ de la Jornada: d’esquerra a dreta: Dra. Mònica Botta, directora mèdica de l’Hospital General de Granollers, Dra. Isabel Bielsa presidenta de la Societat Catalana de Dermatologia, Sra. Alba Barnusell alcaldessa accidenta

Granollers, 13 de desembre de 2019.- La dermatitis atòpica és la malaltia crònica més prevalent a la infantesa, amb un 20 per cent de la població afectada i un augment significatiu en els darrers anys. Els símptomes són excés de sequedat a la pell i brots amb molta picor.

Segons el Dr. Lluís Santamaria, immunòleg i professor de la Universitat de Barcelona, un millor coneixement de les causes immunològiques d'aquesta malaltia ha permès el desenvolupament de nous fàrmacs biològics. Dirigits a dianes immunològiques especifiques, permetran el control d'aquesta sense els efectes secundaris dels fàrmacs immunosupressors. Tot i que la incidència en adults és inferior respecte als infants, el Dr. Santamaria confirma que s'ha observat, en els darrers anys, un augment significatiu en la població adulta, de major gravetat i amb una important afectació de la qualitat de vida dels pacients.

Aquest és un dels temes que s'han exposat en la XIV Jornada de la Dermatologia Catalana celebrada a Granollers i que ha estat impulsada per la Societat Catalana de Dermatologia (SCD), de l'Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya, juntament amb la Secció Catalana de l'AEDV (Academia Española de Dermatología y Venereología) i el Servei de Dermatologia de l’Hospital General de Granollers. A la Jornada han assistit més de 140 professionals dels principals hospitals de Catalunya.

La Cooperació internacional en dermatologia també ha tingut un important paper en la Jornada. La Dra. Mònica Botta, directora mèdica de l'Hospital General de Granollers i vocal de Cooperació Internacional del Col·legi de Metges de Barcelona (COMB), ha dibuixat un marc conceptual del qual entenem avui dia per cooperació internacional i salut global. La Dra. Botta, ha explicat la seva experiència en l'àmbit de la cooperació en zones de conflicte, així com el seu paper al COMB on es promociona la professió mèdica des de la visió del desenvolupament, formació, recerca i l'impacte global de la salut.

D'altra banda, i seguint dins la línia de la salut dermatològica global, el Dr. Oriol Mitjà, cap de la Unitat d'Infeccions de Transmissió Sexual de l'Hospital Germans Trias i Pujol i Premi Princesa de Girona 2013, ha incidit en la importància de la investigació en les anomenades "dermatosis oblidades". Malgrat que, pel seu nom, podríem pensar que parlem de patologies poc freqüents, afecten uns mil milions de persones en 149 països d'àrees tropicals o subtropicals. Es tracta de malalties cutànies mutilats que afecten individus amb pocs recursos en entorns de pobresa, que mai milloraran perquè les conseqüències de la mateixa malaltia limiten les capacitats físiques de qui la pateix, produint rebuig social. Algunes d'aquestes "dermatosis oblidades" són la lepra, la leishmaniosi, l'úlcera de Buruli o el pian. Sobre aquesta darrera malaltia, El Dr. Mitjà va explicar el seu lideratge en els programes d'erradicació massiva en comunitats d'alt risc mitjançant la utilització d'una única dosi d'azitromicina, antibiòtic de fàcil accés en països desenvolupats com el nostre.

Per acabar la Dra. Isabel Bielsa, presidenta de la Societat Catalana de Dermatologia (SCD), de l'Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya, ha valorat molt positivament la tasca investigadora d'aquesta jornada, on la dermatitis atòpica i la cooperació internacional reflecteixen la tendència actual de la dermatologia: orientar-se cap a una perspectiva de salut global. La Dra. Bielsa també ha reclamat de l'administració un augment dels professionals d'aquesta especialitat.

Informació sobre l'Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i de Balears és una entitat fundada l'any 1872, amb personalitat jurídica oficialment reconeguda, i constitueix una tribuna i un lloc de reunió dels professionals de la salut de Catalunya, Balears, València i Andorra. És una institució independent al servei del país i no vinculada a cap organisme oficial.

La seva finalitat és fomentar l'estudi i el conreu de les ciències de la salut en tots els seus aspectes: humà, tècnic, social i cívic, tant en el seu vessant assistencial com docent i d'investigació.

És una comunitat científica viva, fruit de l'esforç col·lectiu, que s'adapta a les necessitats i circumstàncies científiques del moment, que treballa en col·laboració amb altres societats mèdiques, biològiques i farmacèutiques, nacionals i estrangeres, amb una constant inquietud de progrés.

És la corporació mèdica més important del nostre país, pel nombre de socis, més de 29.600. Està integrada per 86 societats científiques que agrupen els professionals de les ciències de la salut.

El curs 2018-2019 el volum d'activitats científiques que ha desenvolupat és superior als 2.600 actes i s'han comptabilitzat 582.631 hores de formació. Els professionals que hi han assistit ronda la xifra de 77.000 persones. S'hi han d'afegir, a més, 42.565 alumnes escolars.

Aquest curs s'han lliurat als socis, en beques i premis, 846.721 euros.

Pujar