ca Notícies - Hospital General de Granollers Notícies Fri, 02 Jun 2017 16:22:35 +0200 Fri, 02 Jun 2017 16:22:35 +0200 Houdini 2 (http://houdini.antaviana.cat/) http://www.fphag.cat L’Hospital General de Granollers inicia la prova pilot de funcionament de robots en entorns d'habitatge assistits - Projecte RADIO La representant de la Unió Europeu del projecte visitarà Granollers per veure l’inici de les proves pilots

·         Les proves pilots s’iniciaran en dues fases, durant els mesos de maig i juny i octubre i novembre del 2017


L’Hospital General de Granollers és un dels socis del projecte europeu RADIO (Robots in Assisted Living Environments: Unobtrusive, efficient, reliable and modular solutions for independent aging), que ha estat concedit en la darrera convocatòria de projectes de recerca de l’ àmbit de la salut del programa Horitzó 2020.  L’ Hospital participa com a centre pilot, on s’han portat a terme estudis clínics amb pacients del centre i diferents solucions tecnològiques. Aquest es coordina des de la Unitat de Recerca i Innovació i hi participen el Servei de Geriatria i la Unitat de Neuropsicologia de la Institució.

El projecte RADIO té el seu àmbit d’ actuació en el camp de l’envelliment actiu i saludable i ofereix solucions domòtiques per a persones de la tercera edat a través d’un robot intel•ligent, que alhora  serveix com a sistema no intrusiu de monitorització de la salut. El robot actua com a assistent domèstic, realitzant una sèrie de tasques, com buscar les ulleres o les claus de la persona per la casa, si aquesta ho demana a través d’una interfície intuïtiva i visual o mitjançant la veu. També segueix una rutina programada de tasques com aspirar el terra  o portar la medicació seguint la prescripció del metge ja que també disposa d’un dispensador de pastilles. Aquestes accions les pot programar la pròpia persona, un familiar o el mateix metge. A més d’actuar com a assistent domèstic, aquesta tecnologia també actua com a sistema de monitorització de salut no intrusiu, recollint i analitzant dades psicològiques i de comportament, ajudant d’aquesta manera al metge a diagnosticar símptomes i posar-hi remei de manera ràpida.

En aquests moments el projecte RADIO es troba en l’inici  de la seva fase de pilotatge que es desenvoluparà al Centre Geriàtric Adolfo Montañá Riera. S’ha preparat i desenvolupat l’estudi prepilot amb cinc pacients seleccionats i s’ha realitzat el Technical review Meeting, la integració tècnica de la plataforma RADIO adaptada al nostre Centre amb la participació de diferents entitats membres del consorci.

Els propers 8 i 9 de maig hi haurà el Review Meeting, la revisió del segon any del projecte, amb la participació de la representant de la Unió Europea responsable del projecte i 3 revisors independents.

Aquesta trobada es celebrarà a l’Hotel Ciutat de Granollers i a les instal·lacions preparades al Centre Geriàtric, on es troba la sala domotitzada (smart room) on els revisors del projecte veuran una demostració del funcionament del sistema RADIO.

Aquest estudi pilot es desenvoluparà en dues fases els propers mesos de maig-juny i octubre-novembre d’aquest any amb 24 pacients voluntaris.

Cal destacar que és la primera vegada que l’Hospital organitza una revisió d’un projecte europeu, i que a més a més, rep la visita a les nostres instal·lacions de representats de la Comissió Europea, consolidant d’aquesta manera l’aposta per fomentar la Recerca i la Innovació i com a perceptors de projectes competitius de l’ Horitzó 2020.

Sobre el Projecte RADIO

RADIO és un projecte dins del programa marc Horitzó 2020 de la Unió Europea, en resposta a una convocatòria de solucions tècniques per promoure la vida independent i reforçar la competitivitat de l’economia europea. Juntament amb el NCSR “Demokritos”, les següents institucions i empreses també participen en el projecte:

Technological Educational Institute of Western Greece (Grècia), Ruhr Univeristaet Bochum (Alemanya), Robotnik Automation SLL (Espanya), Sensing & Control Systems S.L. (Espanya), AVN Innovative Technology Solutions LtD (Xipre), Fondazione Santa Lucia (Itàlia), Fundació Hospital Asil de Granollers (Espanya), I Frontida Zois (Grècia). Per a més informació sobre el projecte podeu visitar la pàgina: www.radio-project.eu

Per a més informació:

Victòria Remedios/Àgata Franco. Gabinet de comunicació de l’Hospital General de Granollers

Tel.: 938 425 075 / 675 571 421

]]>
Tue, 09 May 2017 10:07:33 +0200 http://www.fphag.cat/comunicacio/noticies/148/lhospital-general-de-granollers-inicia-la-prova-pilot-de-funcionament-de-robots-en-entorns-dhabitatge-assistits-projecte-radio http://www.fphag.cat/comunicacio/noticies/148
l’Hospital General de Granollers acomiada els nous especialistes en formació sanitària especialitzada Avui s’ha celebrat l’Acte Acadèmic de l’Àrea de Docència amb l’objectiu d’acomiadar als metges, infermeres obstetricoginecològiques i farmacèutics especialistes en formació. En total són 20 residents que han rebut el diploma. 

La cloenda de l’acte ha anar càrrec del Sr. Josep Mayoral, President del Patronat de la Fundació Privada Hospital Asil de Granollers i alcalde de Granollers.
Els especialistes en formació que s’han acomiadat són:
Dr. Carlos Antonio Calderón Anestesiologia i Reanimació
Dr. Granshy Rodríguez Santana Anestesiologia i Reanimació
Dr. Fulthon Frank Vela Polanco Cirurgia General i Aparell Digestiu
Dr. Luca Baggio Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia
Dr. Marc Moreno Ariño Geriatria
Sra. Sara Jimenez Caudet Infermera Obstetricoginecològica
Sra. Carmen Paula castro de la Rosa Infermera Obstetricoginecològica
Sra. Carmen Barrionuevo Ramírez Infermera Obstetricoginecològica
Dra. Alexandra Maria López Bermúdez Medicina Intensiva
Dra. Aida Deudero Infante Medicina Interna
Dra. Lizza Maria Macorigh Mantilla Medicina Interna
Dra. Evangelia Anna Maria Zioga Medicina Interna
Dra. Gemma Moreno Coca Obstetrícia i Ginecologia
Dra. Marta Moral Solorzano Pediatria i àrees específiques
Dra. Valentina Bruno Psiquiatria
Dr. Pedro José Alvarado Carrera Psiquiatria
Dra. Joana Filipa Madureira Cordeiro Radiodiagnòstic
Dra. Aïda Jiménez Cabacas Medicina de Família i Comunitària
Dra. Susana Raquel Erazo Medicina de Família i Comunitària
Dr. Francisco Javier Alba Pérez Medicina de Família i Comunitària
]]>
Tue, 09 May 2017 09:51:11 +0200 http://www.fphag.cat/comunicacio/noticies/145/lhospital-general-de-granollers-acomiada-els-nous-especialistes-en-formacio-sanitaria-especialitzada http://www.fphag.cat/comunicacio/noticies/145
L’Hospital General de Granollers inicia la prova pilot de funcionament de robots en entorns d’habitatge assistits projecte RADIO L’Hospital General de Granollers és un dels socis del projecte europeu RADIO (Robots in Assisted Living Environments: Unobtrusive, efficient, reliable and modular solutions for independent aging), que ha estat concedit en la darrera convocatòria de projectes de recerca de l’ àmbit de la salut del programa Horitzó 2020.  L’ Hospital participa com a centre pilot, on s’han portat a terme estudis clínics amb pacients del centre i diferents solucions tecnològiques. Aquest es coordina des de la Unitat de Recerca i Innovació i hi participen el Servei de Geriatria i la Unitat de Neuropsicologia de la Institució.

El projecte RADIO té el seu àmbit d’ actuació en el camp de l’envelliment actiu i saludable i ofereix solucions domòtiques per a persones de la tercera edat a través d’un robot intel•ligent, que alhora  serveix com a sistema no intrusiu de monitorització de la salut. El robot actua com a assistent domèstic, realitzant una sèrie de tasques, com buscar les ulleres o les claus de la persona per la casa, si aquesta ho demana a través d’una interfície intuïtiva i visual o mitjançant la veu. També segueix una rutina programada de tasques com aspirar el terra  o portar la medicació seguint la prescripció del metge ja que també disposa d’un dispensador de pastilles. Aquestes accions les pot programar la pròpia persona, un familiar o el mateix metge. A més d’actuar com a assistent domèstic, aquesta tecnologia també actua com a sistema de monitorització de salut no intrusiu, recollint i analitzant dades psicològiques i de comportament, ajudant d’aquesta manera al metge a diagnosticar símptomes i posar-hi remei de manera ràpida.

En aquests moments el projecte RADIO es troba en l’inici  de la seva fase de pilotatge que es desenvoluparà al Centre Geriàtric Adolfo Montañá Riera. S’ha preparat i desenvolupat l’estudi prepilot amb cinc pacients seleccionats i s’ha realitzat el Technical review Meeting, la integració tècnica de la plataforma RADIO adaptada al nostre Centre amb la participació de diferents entitats membres del consorci.
Els propers 8 i 9 de maig hi haurà el Review Meeting, la revisió del segon any del projecte, amb la participació de la representant de la Unió Europea responsable del projecte i 3 revisors independents.
Aquesta trobada es celebrarà a l’Hotel Ciutat de Granollers i a les instal·lacions preparades al Centre Geriàtric, on es troba la sala domotitzada (smart room) on els revisors del projecte veuran una demostració del funcionament del sistema RADIO.
Aquest estudi pilot es desenvoluparà en dues fases els propers mesos de maig-juny i octubre-novembre d’aquest any amb 24 pacients voluntaris.
Cal destacar que és la primera vegada que l’Hospital organitza una revisió d’un projecte europeu, i que a més a més, rep la visita a les nostres instal·lacions de representats de la Comissió Europea, consolidant d’aquesta manera l’aposta per fomentar la Recerca i la Innovació i com a perceptors de projectes competitius de l’ Horitzó 2020.

Sobre el Projecte RADIO

RADIO és un projecte dins del programa marc Horitzó 2020 de la Unió Europea, en resposta a una convocatòria de solucions tècniques per promoure la vida independent i reforçar la competitivitat de l’economia europea. Juntament amb el NCSR “Demokritos”, les següents institucions i empreses també participen en el projecte: 
Technological Educational Institute of Western Greece (Grècia), Ruhr Univeristaet Bochum (Alemanya), Robotnik Automation SLL (Espanya), Sensing & Control Systems S.L. (Espanya), AVN Innovative Technology Solutions LtD (Xipre), Fondazione Santa Lucia (Itàlia), Fundació Hospital Asil de Granollers (Espanya), I Frontida Zois (Grècia). Per a més informació sobre el projecte podeu visitar la pàgina: www.radio-project.eu
]]>
Fri, 02 Jun 2017 16:22:35 +0200 http://www.fphag.cat/comunicacio/noticies/147/lhospital-general-de-granollers-inicia-la-prova-pilot-de-funcionament-de-robots-en-entorns-dhabitatge-assistits-projecte-radio http://www.fphag.cat/comunicacio/noticies/147
L’Hospital de Sant Celoni atendrà urgències pediàtriques en col·laboració amb l’Hospital de Granollers A partir del dia 1 de maig l’Hospital de Sant Celoni oferirà atenció a les urgències pediàtriques a través d’una aliança estratègica amb l’Hospital General de Granollers, i que integra els seus circuits i funcionament dins el sistema de l’Hospital de Sant Celoni.

Amb aquesta  acció es millora l’atenció pediàtrica urgent de la població del Baix Montseny que quedarà coberta de la següent manera:

 1. De dilluns a divendres, tal i com s’està prestant ara, en horari de 9 a 21 hores es realitza atenció espontània i programada de pediatria a les dues àrees bàsiques del  Baix Montseny  (Alt Mogent- Llinars del Vallès,  i Sant Celoni).
 1. Dissabtes, diumenges i festius, de 9 a 21 hores, s’obrirà un nou punt d’urgències pediàtriques a l’Hospital de Sant Celoni, que estarà a càrrec d’un metge i una infermera  del Servei d’Urgències de Pediatria de l’Hospital General de Granollers.
 1. Durant les nits (de 21h a 9h) de tots els dies de l’any es disposarà d’un suport de videoconferència entre els hospitals de Sant Celoni i Granollers. Aquest dispositiu comptarà amb un reforç  del Servei d’Urgències de Pediatria de l’Hospital General de Granollers

La videoconferència entre el professional de l’Hospital de Sant Celoni i el del servei d’urgències de l’Hospital General de Granollers, permetrà visualitzar la imatge del pacient en temps real i la transmissió de veu i fitxers d’informació clínica. A més, aquest sistema té utilitat en la interconsulta en temps real per al suport en situacions clíniques complexes i/o de descompensació.

D’altra banda, us recordem que abans de adreçar-se als serveis d’urgències hospitalàries es convenient trucar al 061 CatSalut Respon que atén les 24 hores, els 365 dies de l’any, i dóna suport i ajuda a qualsevol demanda d’informació sobre salut, malalties i serveis sanitaris.

]]>
Fri, 28 Apr 2017 15:52:03 +0200 http://www.fphag.cat/comunicacio/noticies/142/lhospital-de-sant-celoni-atendra-urgencies-pediatriques-en-col%c2%b7laboracio-amb-lhospital-de-granollers http://www.fphag.cat/comunicacio/noticies/142
La majoria de nens amb immunodeficiències primàries són diagnosticats amb retard Els nens amb immunodeficiències primàries (IDP) tenen major risc de patir infeccions, malalties al·lèrgiques i autoimmunes

Cada any neixen a Espanya entre 8 i 10 “nens bombolla” i a Catalunya uns 3-4.


La majoria dels nens amb immunodeficiències primàries (IDP) són diagnosticats amb retard, segons adverteix la Societat Espanyola d'Immunologia Clínica, Al·lergologia i Asma Pediàtrica (SEICAP) amb motiu de la Setmana Mundial de les IDP, que es celebra del 22 al 29 d'abril.

La Dra. Pilar Llobet, metge adjunt del Servei de Pediatria i al·lergòloga infantil de l’Hospital General de Granollers i coordinadora del Grup de Treball de Immunologia Clínica de la SEICAP vol conscienciar sobre la importància de la sospita clínica de totes les IDP i del cribratge neonatal de les IDP combinades greus per millorar el pronòstic i la qualitat de vida i, fins i tot, la supervivència d'aquests menors, ja que tenen major risc de patir infeccions, malalties al·lèrgiques i autoimmunes, i neoplàsies. Les IDP poden manifestar-se a qualsevol edat, però cal tenir en compte que la majoria es presenten en l'edat pediàtrica i que, en algunes ocasions com en les IDP combinades greus), es tracta de veritables emergències pediàtriques que s'han de sospitar per poder diagnosticar i tractar el més aviat possible.

Les IDP són malalties genètiques que afecten el sistema immune. En l'actualitat es coneixen més de 250 IDP diferents i estan descrits uns 300 gens com a responsables d'aquestes patologies i el seu coneixement va en augment cada any. La incidència total és major a un cas per cada dos mil persones, més gran que fins i tot la de la diabetis tipus 1 o la fibrosi quística. “Es tradueixen en anormalitats en el desenvolupament, maduració o funció del sistema immunitari i per això els menors que les pateixen tenen més possibilitats de patir infeccions greus, freqüents i oportunistes", explica la doctora Pilar Llobet. Sovint el problema de les IDP és la manca de diagnòstic. "En tractar-se d'infeccions comunes no es pensa que el nen pugui estar patint una immunodeficiència. No obstant això, la reiteració de les mateixes ha de fer sospitar, ja que existeix un risc de que s'augmenti la mortalitat i d'altres seqüeles que podrien evitar-se ", indica. Un estudi recent publicat a la revista Immunological Investigations conclou que el diagnòstic precoç i el seguiment de la malaltia fan possible prevenir complicacions i ajudar a que els menors amb immunodeficiència primària per defecte d'anticossos tinguin una millor qualitat de vida.

Una de les més freqüents és la immunodeficiència comuna variable, que comporta infeccions respiratòries de repetició, astènia, falta de gana o diarrea com a símptomes principals. "El millor mètode per identificar la immunodeficiència comuna variable és una anàlisi dirigida, amb la dosificació de les immunoglobulines, que permet identificar-les per així poder instaurar un tractament específic. Aquest consisteix en l'administració d'immunoglobulines per via venosa o subcutània, el que possibilita el poder normalitzar la vida diària dels menors afectats ", apunta la doctora Llobet.

Per tot això la Dra. Llobet insisteix que "és fonamental tenir un alt índex de sospita d'IDP davant infeccions no habituals o freqüents, un retard en el creixement i / o fenòmens autoimmunes".

Nens bombolla

Cada any a Espanya neixen entre 8 i 10 nens amb una immunodeficiència combinada greu, anomenats popularment nens bombolla. "Es tracta d'una IDP menys freqüent però la més greu, ja que afecta a lactants petits i si no es tracta de manera adequada pot suposar la seva mort abans dels 12 mesos d'edat", adverteix la doctora Llobet. Es caracteritza per defectes severs en la immunitat tant humoral com cel·lular. "Amb el cribratge neonatal es pot detectar de manera precoç a partir d'una mostra de sang extreta del taló. No obstant això, a dia d'avui no està disponible a tot Espanya ", lamenta." Catalunya és el primer país d'Europa que en disposa des de gener d'enguany. Estem ara en la fase inicial però ja està en marxa i això és una gran notícia que volem celebrar durant aquesta setmana mundial de les immunodeficiències.  El cribratge neonatal universal millorà la supervivència i el pronòstic d'aquests nadons, sent possible la curació mitjançant trasplantament de progenitors hematopoètics o teràpia gènica. "Aquests tractaments, que ja estan disponibles i mostren millors resultats en aquells que els reben abans de la seva primera infecció greu (fase presimptomàtica) per la qual cosa el cribratge és molt important", destaca.

Signes d'avís

El Grup de Treball d'Immunologia Clínica de la SEICAP i els professionals que en dediquen a les Immunodeficiències volen fer difusió dels  signes  de sospita, adaptats del decàleg de la Jeffrey Modell Foundation (JMF), que ajuden a detectar els nens que estan en risc i han d'acudir a l'especialista per estudiar el seu cas en cas de patir:
 1. 8 o més otitis mitjanes en un any
 2. 2 o més pneumònies o sinusitis en un any
 3. Abscessos profunds o viscerals recidivants
 4. 2 o més infeccions sistèmiques
 5. Retard del creixement
 6. Aftes o muguet recidivant després del primer any d'edat
 7. Necessitat de 2 mesos d'antibiòtic parenteral
 8. Fenòmens autoimmunes freqüents
 9. Febre amb sospita de periodicitat
 10. IgE> 2000 UI / ml amb infeccions de repetició
 11. Bronquiectàsies sense causa aparent
 12. Antecedents familiars d'IDP.
 13. Trets dismòrfics associats a infeccions de repetició

Actes durant la setmana mundial de les immunodeficiències primàries

La setmana mundial de les immunodeficiències primàries es celebra cada any des del 22 al 29 d’abril . Aquest any té el lema “Avalua, Diagnostica, Tracta” i s’han preparat a tot el món diversos actes científics i lúdics, organitzats pels Centres Sanitaris i les associacions de pacients. Al nostre entorn en destaquem:
 • El VII Curs d’Immunodeficiències i el III Curs d’Immunodeficiències per a Infermeria, en el que participen diversos membres de l’Hospital General de Granollers.
 • Acte inaugural del cribratge neonatal de les IDCG: “El cribratge és vida”, al Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, on s’exposaran les primeres dades del cribratge neonatal a Catalunya.
]]>
Thu, 27 Apr 2017 13:02:57 +0200 http://www.fphag.cat/comunicacio/noticies/141/la-majoria-de-nens-amb-immunodeficiencies-primaries-son-diagnosticats-amb-retard http://www.fphag.cat/comunicacio/noticies/141