ca Notícies - Hospital General de Granollers Notícies Tue, 19 Mar 2019 15:55:23 +0100 Tue, 19 Mar 2019 15:55:23 +0100 Houdini 2 (http://houdini.antaviana.cat/) http://www.fphag.cat El Servei de Cirurgia General de l’Hospital introdueix una nova tècnica quirúrgica per al tractament de tumoracions de les glàndules suprarenals Granollers, 19 de març de 2019.- En la gran majoria dels centres hospitalaris, l'extirpació de la glàndula adrenal es realitza amb cirurgia laparoscòpica a través de l'abdomen, amb les dificultats que això comporta. A l’Hospital General de Granollers s’ha introduït la tècnica d'adrenalectomia laparoscòpica retroperitoneal posterior, que consisteix a extreure la glàndula accedint pel flanc del pacient fins a l'espai retroperitoneal (l'espai anatòmic en la cavitat abdominal darrere del peritoneu,membrana serosa que cobreix la superfície interior del ventre i forma plecs que envolten les vísceres abdominals). S'evita així per complet l'accés a la cavitat abdominal, sense necessitat de contacte i manipulació de les vísceres abdominals, reduint la possibilitat d'afectació intestinal, per la qual cosa la recuperació postoperatòria funcional és més ràpida.

Els avantatges d'aquesta tècnica són un menor dolor postoperatori i un menor risc de complicacions abdominals; d'aquesta manera el pacient presenta una ràpida recuperació amb unes cicatrius molt petites en la zona lumbar.

La majoria dels pacients poden beneficiar-se d'aquesta via d'abordatge i especialment manera les persones amb adherències intraperitoneales secundàries a cirurgia abdominal prèvia (qualsevol de les cicatrius congènites o posttraumàtiques, entre dues superfícies peritoneals contigües que normalment estan desunides), els pacients obesos i els que tenen malalties greus del fetge.

Aquesta tècnica la realitzen en l'actualitat poques unitats de cirurgia endocrina del país i s'ha pogut implantar a Granollers gràcies a l'experiència, adquirida per la col·laboració amb l'Hospital Clínic de Barcelona, de la nostra Unitat de Cirurgia Endocrina, formada pel Dr. Mauro Valentini, Dr. Xavier Mira i Dr. Gonzalo Iriondo.


Que són les glàndules suprarenals?

Les glàndules suprarenals, glàndules adrenals o càpsules suprarenals són unes glàndules endocrines amb forma de triangle que estan situades sobre els ronyons; la seva funció és la de regular les respostes a l'estrès, a través de la síntesi de corticosteroides i catecolamines, que són el cortisol i l'adrenalina, principalment.

Anatòmicament, les glàndules suprarenals estan situades a l'abdomen, a la part anterosuperior dels ronyons. Als éssers humans, es troben a la dotzena vèrtebra toràcica i estan irrigades per les artèries suprarenals.

]]>
Tue, 19 Mar 2019 15:55:23 +0100 http://www.fphag.cat/comunicacio/noticies/195/el-servei-de-cirurgia-general-de-lhospital-introdueix-una-nova-tecnica-quirurgica-per-al-tractament-de-tumoracions-de-les-glandules-suprarenals http://www.fphag.cat/comunicacio/noticies/195
L’Hospital signa un conveni de col·laboració amb ActuaVallès per la detecció precoç del VIH Granollers, 15 de març de 2019.- L'Hospital General de Granollers ha signat un conveni de col·laboració amb l'entitat sense ànim de lucre ActuaVallès per tal de fomentar la detecció precoç del VIH per la població del Vallès Oriental.

El conveni signat estableix que ActuaVallès realitzarà proves ràpides del VIH a les instal·lacions de l'Hospital tots els dimarts de 15 a 19 hores de manera gratuïta i confidencial.

Per poder realitzar-se la prova s'haurà de trucar prèviament a ActuaVallès al telèfon 937271900 on es farà la citació de consulta.

L'execució de l'activitat es farà seguint els criteris i protocols determinats pel Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya en el marc de Pla d'Acció enfront del VIH 2016-2020 pel compliment dels objectius 90-90-90 fixats per UNAIDS:

  • Que en 2020 el 90% de las persones amb VIH coneguin el seu estat serològic respecte al VIH.
  • Que en 2020 el 90% de las persones diagnosticades amb el VIH rebin tractament antirretroviral de forma continuada.
  • Que en 2020 el 90% de las persones que reben teràpia antirretroviral assoleixin la supressió viral.


Amb la promoció de la prova ràpida del VIH, l’Hospital General de Granollers i Actuavallès, col·laboren en aconseguir el primer objectiu de detecció del 90% i s’ofereix la possibilitat de rebre tractament de forma continuada.

El retard diagnòstic a Catalunya es situa en el 44% dels casos, s’incrementa amb l’edat arribant a ser el 59% en persones de més de 55 anys i es troba especialment en heterosexuals que representen el 66% del total.

En el cas que la prova realitzada doni positiu, s'oferirà al pacient que, si ho desitja, passi a la Unitat de VIH de l'Hospital per tal de validar les proves i si s'escau començar el tractament.

La Unitat de VIH de l'Hospital General de Granollers:

L'Hospital General de Granollers, atén pacients amb infecció per VIH des de l'any 1987, creant-se la Unitat de VIH de l'Hospital l'any 1997, actualment coordinada per la Dra. Elisabet Deig.

A la Unitat de VIH de l'Hospital de Granollers s'atenen més de 400 persones infectades, estant la majoria d'ells en tractament antiretroviral, i cada any reben uns 20 – 25 casos nous de persones infectades.

Actualment, malgrat que existeixen tractaments antiretrovirals potents i segurs, l'epidèmia de VIH no està controlada, les persones segueixen infectant-se i en moltes ocasions el diagnòstic es realitza massa tard. Una tercera part de les persones que contreuen la infecció encara no ho saben; tenir-les a totes amb un diagnòstic fet, controlades i amb tractament antiretroviral és un pas primordial per controlar aquesta epidèmia.

Més sobre ActuaVallès:

És una entitat que neix el 1993 de la mà de persones voluntàries que decideixen organitzar-se per donar resposta a les necessitats de l'epidèmia del VIH i la SIDA.

Durant aquests anys, els seus projectes han anat creixent i transformant-se amb l'objectiu de millorar i adaptar-se als nous contextos. Així, les seves línies d'acció van des de la intervenció amb persones amb VIH, fins a la promoció de la salut sexual en col·lectius prioritaris com el de joves i el de treballadores sexuals, passant per l'atenció a persones en situació d'exclusió social com les persones sense llar.

Tot i que l'eix vertebrador de l'entitat continua sent el voluntariat, actualment compten amb un equip tècnic responsable de les tasques de coordinació, reflexió, intervenció i gestió.

]]>
Fri, 15 Mar 2019 12:15:09 +0100 http://www.fphag.cat/comunicacio/noticies/194/lhospital-signa-un-conveni-de-col%c2%b7laboracio-amb-actuavalles-per-la-deteccio-precoc-del-vih http://www.fphag.cat/comunicacio/noticies/194
L'Hospital comença les obres de la que serà la seva nova Àrea de Crítics Granollers, 12 de març de 2019.- L’Hospital General de Granollers ha començat les obres de remodelació per la nova àrea de crítics que dotarà al Centre amb 10 llits més d’UCI dels que compta actualment.
Es tracta d’una ampliació en planta baixa i primera a la façana principal dels edificis d’hospitalització. El nou espai en planta baixa permetrà organitzar el vestíbul principal i l’accés, amb un hall més ampli i centralitzat, i en planta primera serà la nova Unitat de Crítics de l’Hospital.

A la finalització de les obres es disposarà d’un Hall més ampli, modern, confortable i lluminós, que permetrà diferenciar les tres entrades principals que tenen tots els hospitals: Hospitalització, Consultes Externes i Urgències. Per a dissenyar-lo i fer-lo amigable, s’està comptant amb la participació de diferents usuaris i professionals.

Pel que fa a la planta primera, en la zona d’ampliació es crea la nova Àrea de UCI, amb 10 nous Boxs i una zona de control central. Les dues unitats de UCI, la nova i l’existent, es comunicaran per l’interior amb un vestíbul d’independència i compartiran els magatzems de la UCI actual. També s’instal·larà una sala plomada per fer tècniques de diagnòstic per la imatge sense necessitat de traslladar el malalt.

Per últim, es construirà una planta tècnica d’instal·lacions, on s’ubicaran els climatitzadors que alimentaran la nova Unitat.

La superfície a construir i reformar suposa un total de 855m2, té un termini d’execució aproximat de 18 mesos, i un pressupost de 2,5M€ entre construcció i equipaments, que serà finançat pel CatSalut.
En previsió a futures ampliacions d’hospitalització, s’està construint una estructura de formigó armat amb pilotatge per una alçada de 6 plantes, tot i que, de moment, tan sols estarà operativa la primera planta, amb els llits d’UCI, i la planta d’instal·lacions.
L’obra en sí és de gran complexitat, ja que s’està executant al costat de l’actual Servei de Crítics, que no s’atura, i s’ha de garantir el seu correcte funcionament, i sobre la màquina de Ressonància Magnètica, les imatges de la qual es podrien veure alterades per les vibracions. Per evitar qualsevol risc, en aquesta fase més agressiva de perforació, s’ha llogat una segona màquina de Ressonància Magnètica, que s’ha ubicat al costat d’urgències, per minimitzar el risc d’incidències pels usuaris i treballadors.

D’altra banda, per tal de garantir l’accessibilitat a l’hospital durant l’obra i el seu normal funcionament, s’ha posat una plataforma única d’accés per persones i vehicles.
La previsió de durada de les obres és de 18, salvant les complicacions que es puguin produir durant la seva execució.
Aquest nou equipament dotarà a l’Hospital de 20 llits de crítics que permetrà atendre aquells pacients de la comarca amb malalties greus que són tributaris d’ingrés a medicina intensiva, així com els que necessiten reanimació post-quirúrgica amb criteris d’UCI, evitant, en algun cas, la derivació a altres hospitals de Barcelona.

]]>
Tue, 12 Mar 2019 14:41:27 +0100 http://www.fphag.cat/comunicacio/noticies/193/lhospital-comenca-les-obres-de-la-que-sera-la-seva-nova-rea-de-critics http://www.fphag.cat/comunicacio/noticies/193
L’Hospital General de Granollers comença a treballar en les obres de remodelació de l’aparcament públic Granollers, 28 de febrer de 2019.- El passat 28 de gener l'empresa PROURSA, encarregada de la gestió de l'aparcament públic de l’Hospital General de Granollers, va abandonar les instal·lacions per requeriment judicial.

A partir d’aquest moment l’espai que ocupava l’aparcament va passar a ser d’utilització lliure i està previst que es mantingui així fins a la finalització de les obres de millora que té contemplades l’Hospital i que duraran aproximadament sis mesos a partir de la data d’inici.

Durant aquesta setmana s’han començat les tasques de delimitació de l’espai per poder iniciar les obres el més aviat possible. La remodelació es realitzarà en dues fases, per tal de garantir que estigui una part lliure com actualment, i que l’impacte sobre els usuaris sigui el menys possible.


En el moment que finalitzi l'esmentada obra, l'Hospital gestionarà directament l'aparcament públic de forma automàtica amb doble accés d'entrada i doble de sortida. El projecte també contempla la incorporació de places per a discapacitats i deu punts de càrrega per a cotxes elèctrics, tot amb un disseny amigable amb l'entorn.

]]>
Thu, 28 Feb 2019 13:13:56 +0100 http://www.fphag.cat/comunicacio/noticies/192/lhospital-general-de-granollers-comenca-a-treballar-en-les-obres-de-remodelacio-de-laparcament-public http://www.fphag.cat/comunicacio/noticies/192
L’Hospital General de Granollers participa en dos projectes europeus de seguretat cibernètica  CUREX possibilita l’intercanvi de dades sensibles de pacients entre diferents hospitals de forma segura

·         SecureHospitals vol incrementar la conscienciació en ciberseguretat dels professionals sanitaris, per a prevenir forats de seguretat informàtica en els hospitals


Granollers, 19 de febrer de 2019.- Quan s'intercanvien dades de salut entre diferents hospitals o centres sanitaris, les dades poden quedar molt exposades a tercers. És per això que les organitzacions estan adoptant solucions de seguretat cibernètica, una problemàtica cada vegada més important en la carrera global per a la competitivitat econòmica en què la digitalització de les economies s'ha convertit en un factor clau. En aquest context, i mostra de l’aposta que té l’Hospital de Granollers per la recerca i la innovació, se li ha concedit la participació, juntament amb altres empreses i institucions d’àmbit europeu, en dos projectes europeus d’alt nivell: CUREX i SecureHospitals, ambdós emmarcats en el programa marc Horitzó 2020 de la Unió Europea, que concentra gran part de les activitats de recerca i innovació per al període 2014-2020.

Projecte CUREX

Per tal de facilitar solucions que millorin els riscs d’atac informàtic en hospitals i centres de salut, la Unió Europea ha atorgat fons per a fundar un projecte interdisciplinari de recerca i innovació anomenat CUREX (seCUre and pRivate hEalth data eXchange). Un consorci europeu dirigit per la University of Piraeus Research Centre de Grècia, desenvoluparà durant els pròxims tres anys l’intercanvi de dades sanitàries de forma segura i privada.
El consorci CUREX desenvoluparà la seva estratègia amb tecnologies digitals com Big Data (dades massives), Internet of Things, blockchain (cadena de blocs: base de dades distribuïda, formada per cadenes de blocs dissenyades per evitar-ne la modificació un cop que una dada ha estat publicada), intel·ligència artificial i ciberseguretat, ja que ofereixen noves oportunitats per a transformar la salut.

CUREX treballarà per a la innovació a través de sis dimensions:

• lliurar eines per a avaluar els riscos de ciberseguretat i privacitat associats a l'intercanvi de dades de salut; 
• oferir una eina de suport a la decisió per dissenyar les garanties òptimes de seguretat cibernètica i privadesa; 
• oferir una plataforma basada en blockchain per a millorar la confiança en l’intercanvi de dades de salut; 
• millorar la seguretat cibernètica en les organitzacions sanitàries; 
• demostrar el valor de la plataforma CUREX mitjançant casos d'ús de prova de concepte; 
• dur a terme anàlisis tecno-econòmics, comercials i legals, i proposar models de negoci i aplicació.


El desenvolupament tecnològic del projecte s’instal·larà en hospitals i centres de salut -com és el cas de l’Hospital General de Granollers-, proveint les funcionalitats necessàries per a realitzar transaccions de dades de forma segura. El consorci CUREX preveu un ecosistema en què aquesta transmissió segura de dades es recolzarà per l'avaluació contínua de riscos amb el suport de sistemes de seguretat cibernètica adaptable i les contramesures de privadesa.

Projecte SecureHospitals

La ciberdelinqüència recentment en comptes d'atacar només grans corporacions ha passat a atacar altres sectors, també al sector sanitari. Per a respondre a aquest repte, el projecte SecureHospitals pretén crear una comunitat online per a informar sobre amenaces, oportunitats i potenciar el nivell de conscienciació del personal als hospitals. 
Per facilitar solucions perquè els professionals de la salut siguin més conscients de com millorar la seguretat informàtica als hospitals i centres de salut, la Unió Europea ha finançat aquest projecte interdisciplinari de recerca i innovació. Es tracta d’un consorci europeu dirigit per la companyia INTERSPREAD d'Àustria, per desenvolupar, durant els pròxims dos anys, iniciatives de sensibilització en seguretat informàtica per als hospitals d'Europa per millorar la preparació i trobar solucions comuns contra les ciberamenaces a les dades del pacient.
L’objectiu principal és impulsar iniciatives innovadores pel personal sobre seguretat cibernètica i establir les prioritats per a futures actualitzacions, creant una gran comunitat de participants que comparteixin i obtinguin la informació. La primera etapa del projecte inclou el desenvolupament d'un entorn online que ofereix eines d'informació gratuïtes. L’Hospital General de Granollers és un dels centres en què que es desenvoluparà aquesta nova tecnologia.
SecureHospitals treballarà per a la innovació a través de tres dimensions: 
• augmentar la conscienciació entre els responsables de presa de decisions i els professionals de les TIC als hospitals i centres assistencials d'Europa; 
• agrupar tota la informació existent sobre seguretat cibernètica en hospitals; 
• i difondre la informació a mida pels diferents professionals sanitaris.

“És un pas més per a fomentar la recerca i la innovació en el nostre hospital. Valorem molt positivament la nostra participació en el programa marc de recerca de la Unió Europea H2020, i donades les taxes d’èxit, estem molt satisfets amb els quatre projectes europeus en els quals l’Hospital ha participat en els últims anys” explica la Dra. Diana Navarro, cap de Recerca i Innovació de l’Hospital General de Granollers.


Per a més informació:


• Projecte CUREX: 
www.curex-project.eu 
• Projecte SecureHospitals: 
https://project.securehospitals.eu 
 

]]>
Tue, 19 Feb 2019 10:58:57 +0100 http://www.fphag.cat/comunicacio/noticies/191/lhospital-general-de-granollers-participa-en-dos-projectes-europeus-de-seguretat-cibernetica http://www.fphag.cat/comunicacio/noticies/191